safari - Reisverslag uit Harare, Zimbabwe van jors knoot - WaarBenJij.nu safari - Reisverslag uit Harare, Zimbabwe van jors knoot - WaarBenJij.nu

safari

Door: jorsknoot

Blijf op de hoogte en volg jors

12 Juni 2011 | Zimbabwe, Harare

We zitten nu echt in Afrika, ook met ons gevoel. De all-inclusive sunsetcruise die we gedaan hebben was echt heel leuk, lekker en mooi. Niet heel veel dieren gezien maar de Zambezi rivier was een hele mooie rivier met een hele mooie zonsondergang. Het was een hele gezellige cruise, lekker biertje erbij gedronken met goede snacks erbij. De cruise duurde ongeveer 2,5 uur. De volgende dag hadden we de hele dag voor onszelf op de camping met zwembad. Daar hebben we wat gewandeld en bij het zwembad gezeten, s'avonds hebben we een biertje gehaald bij de bar en terwijl we daar heen liepen hoorden we geritsel achter het hek van de camping. dus kijken we goed en een olifant was daar aan het eten op 10 meter afstand. Toen ik mijn hoofdlamp ging halen, eenmaal terug hadden Nils en Ben een stapje achteruit gedaan omdat de olifant boos was geworden. daarna stond hij nog maar 5 meter van het hek vandaan, we wisten dat het hek waarschijnlijk niet sterk genoeg was om de olifant tegen te houden dus hebben we snel maar meer afstand genomen. De volgende dag hebben we vroeg de tent ingepakt en na het ontbijt zijn we van Vic Falls, Zimbabwe naar Kasane, Botswana gereden. We hebben twee uur gereden en een uur gewacht bij de grens, zoals elke grens hier. Het gaat echt nergens over waarop je moet wachten, je moet met je schoenen bv. over een vieze mat lopen tegen mond- en klauwzeer. Ze zijn heel streng (overigens niet corrupt) bij de grens wat je niet verwacht, je moet op een entreeformulier bv. je beroep invullen en wat je in het land wilt gaan besteden. Je hebt eerst een checkpoint waar je het land verlaat, dan ongeveer 2 km niemandsland en dan het checkpoint om het andere land binnen te gaan. Eenmaal aangekomen op de camping in Kasane hadden we de dag voor onszelf. De volgende dag zijn we om half zes richting Chobe national park op safari/game drive gereden en dat was heel gaaf. Om dit alles te vertellen wordt het oneindig dus vertel ik het in het kort (zie ook de foto's): Onze chaffeur, Jack, van de off-road auto was erg enthousiast en ervaren. Hier een opsomming van de dieren die ik gezien hebt: Leeuwen, nijlpaarden, olifanten, waterbuffels, impala's, luipaard, wrattenzwijnen, afrikaanse visarend, giraffe, koedoe, sabelantilope, bosbok, puku's en krokodil. Het hoogtepunt was zeker de drie leeuwen die op de Puku's aan het jagen waren, we zaten heel dicht bij killzone! Na de game drive zijn we om 4 uur 's middags weer op een sunsetcruise in het Chobe park gegaan. deze was het niet all-in dus hebben we zelf ons eten en drinken meegenomen. Jack was ook nu onze stuurman, het was een hele gaaf cruise (zie foto). Het bootje was dit keer een stuk kleiner en niet overdekt. daardoor konden we weer een stuk dichter bij de wilde dieren komen :-) Het eerste wat we zagen was een groepje grazende nijlpaarden wat al heel mooi was. In de verte zagen we ook nog een groepje grazende olifanten wat nog mooier was. In totaal waren er 20 olifanten die tot in hun nek in water stonden te grazen. We konden met de boot tot twee meter afstand de olifanten benaderen. Het mooie van dit is dat alle dieren echt wild waren/zijn. Het Chobe park is ongeveer net zo groot als Portugal. tijdens de cruise hebben we een boel mooi vogels, krokodillen en een varaan gezien. De volgende dag hebben we een reis van 600 km/ 7 uur gemaakt naar het Ngepi park in Namibie. weer die rotgrens de rit was hobbelig en oncomfortabel. Het Ngepicamp is heel afrikaans, heel mooi en erg op het milieuvriendelijke gericht s'avonds hoorde je niets behalve de natuur wat vooral het luide gebrul van nijlpaarden was. de douche is bv. op zonne-energie en het koken op een fikkie. Langs de Okovango rivier waar het camp aan lag hebben we gekanoot. we hebben vergeleken met de cruise niet heel veel bijzonders gezien, maar we zullen deze tocht nooit vergeten omdat het kanooen meer vluchten voor nijlpaarden was want we werden op sommige punten achtervolgd door hun aangezien de nijlpaarden het gevaarlijkste dier van de rivier is was het voor onze gidsen die peddelden waren hard werken. Heel de week van de safari hebben we maar iets van 5 krokodillen gezien. De rivier is verder heel mooi, helder, breed en op het diepste punt twee meter. Die avond zijn we weer op safari/game drive gegaan in een aanzienlijk kleiner park dan het Chobe park. Het was zeker leuk maar niet zo bijzonder als het Chobe park. De boodschappen in Namibie zijn een stuk goedkoper maar nog steeds net zo duur als in Nederland. De lucht is elke avond helder en we hebben van Ben geleerd waar het Zuiderkruis (sterren) is. Ben komt uit Australie en was samen met zijn zijn vrouw Carry en zijn kinderen Sam en Anna op safari. de WC was geen 5-sterren maar een miljoen sterren wc. De muren van de Wc's en douches waren van riet en hadden geen dak. De volgen de ochtend zijn we met een lokale guide (Christoff) op birdwalk gegaan hij was ook de guide met de game drive en de kanotocht. De hele safari heb ik het aantal verschillende soorten vogels bijgehouden en ben uitgekomen op 80 verschillende soorten. Christoff was erg enthousiast en ervaren wat de natuur betreft, hij had heel veel kennis van alles. Zelf woonde hij als een bosjesman in een (termieten)lemen hutje zoals de rest van zijn dorp. De mensen in Namibie zijn aardiger dan in Zimbabwe het verschil tussen de landen was erg opvallend. Ik ben stikverkouden geworden waarschijlijk omdat het daar 's nacht rond het nul punt lag. En vader heeft nog een village tour gedaan weer met Christoff die ook zijn eigen huisje liet zien. Nils en ik hebben de dag al luierend en lezend doorgebracht. 's avonds hebben we rond het vuur nog een biertje gedronken en daarna nog geprobeerd het nijlpaarden geluid op te nemen. De volgende zijn we terugereden naar Vic Falls wat tevens het einde van de safari was. Maandag vertrekt pa naar huis (een vlucht van een goede dag) en gaan Nils en ik door naar J-bay waar ze golven van bijna drie meter voorspellen.
Cheers,

Pa, Broer en Jors

• 12 Juni 2011 - 09:43

Maria:

Jeetje wat een ervaringen. Echt iets om nooit te vergeten. En wat een dieren allemaan je big 5 bingokaartje is bijna vol zo te horen leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Dus nog 2 te gaan.
    Maria

• 12 Juni 2011 - 11:03

Amy:

Super gaaf om te lezen weer! Terwijl jij daar de echte dieren ziet, was ik met wat vriendinnen blij aan het doen met de Superdierenkaartjes (weer zoon geweldig blije actie van de Albert Heijn :P). Maat het is toch wat minder spannend om wat dierenplaatjes te hebben, dan dat er opeens een 'real life' olifant voor je staat ;) Geniet ervan! Maak er een leuke dag van met je vader en surfse met je broer! Kus

• 12 Juni 2011 - 11:50

Hetty:

Wat een heerlijk verhaal, als dit zo door blijft gaan op je hele reis dan wil je vast niet meer terug komen. Shampo doet erg haar best voor de 6 kleintjes, ze is zo mager als een lat. {moeder-zijn vraagt zo haar tol} De oogjes gaan open en ze worden al wat actiever. Lina roept zodra ze een vliegtuig hoort...doeiiii Jors. Zelfs bij het geluid van een grasmaaier roept ze dat....
    Liefs van ons allemaal.

• 12 Juni 2011 - 17:19

Tante Aalties:

Das wat anders dan die mooi getekende konijnen aan de Keizersdijk!
    Veul succes daar in
    Afrika.

Groet je Tante Aalties

• 12 Juni 2011 - 20:14

De Hitzerdtjes :

safari aan de keizersdijk coen heeft vandaag een paling gevangen weet er niet zo goed raad mee ,ton is er nu heen als redder in nood we hebben koeien gezien en nog eens koeien gezien en zwanen op 2 meterafstand kuikens liepen gewoon op ons erf het waren er wel 13 tien kleine krokedil gezien ze noemen het een salemander een tijger van dichtbij gezien ze noemen het een kater dus jullie zien er is hier ook van alles op safarie te beleven alleen de reis is niet zo vermoeien en bij de grens overgang meulenweg keizersdijk kost niets kan je zomaar zonder visum door . je kan ons volgen op waar ben jij nu aan de keizersdijk strijen. wij wensen jullie nog heel veel plezier want het is een heel avontuur als wij het zo lezen. geniet ervan en wij blijven jullie volgen. de hitzerdjes teunis en ria

• 13 Juni 2011 - 08:48

De Noteboompjes:

Heb je ook al wilde geiten gezien?
    Ben op kraamvisite geweest bij champo en heb haar gourmet gegeven.
    Coen heeft voor school stage gelopen bij Hetty en heeft de konijnen verschoond en op de kindjes gepast.
    Ziet er weer spik en span uit voor als je pa weer thuis komt.
    groetjes van ons