bali
Door: jors
Blijf op de hoogte en volg jors
04 April 2012 | Indonesië, Canggu
Aangekomen op bali wist in niet precies wat er ging gebeuren, want nils had voor mij mijn verblijf geregelt, het enige wat ik wist dat ik opgepikt zou worden op het vliegveld. Er zou een man staan met een bordje met mijn naam, ik dacht eitje. Toen kwam ik de arrival hal binnen staan daar tig mensen met een bordje, met allemaal het zelfde slechte handschrift. Al snel vonden we elkaar toch. De chauffeur bracht mijn helemaal door Kuta en nog een paar kleine dorpjes naar een nederlands hostel in Canggu. Waar ik ben achter gekomen dat mijn verblijf en scooter huur een verjaardags kadeau was. Ik was stik blij. Die eerste avond was het wel zweten voor mij, omdat ik verliet Japan in de sneeuw en bali is 30 graden ofzoiets. Maar de volgende dag was ik al bijna gewend. in het hostel zaten dus alleen maar nederlanders, dat was in het begin we wennen, ook weer om nederlands te praten. Toen kwam ik er gauw weer achter dat nederland een eigenwijs volk is, hahahaah. Ik heb al gauw een surfboard gekocht, ik heb nu echt een prefect surfboard, voor de kenners het is een shortboard size 6.6/20/2 5/8. Ik heb ook al flinke golven mee gesurfd, rond de 3 meter. We zijn meestal met een groep gaan surfen maar iedereen ging vaak op zijn eigen houtje terug, en ik kon het vaak niet direct vinden de weg terug, ik ben honderd keer verdwaald ofzo, maar het is niet zo erg, het is mooi weer en ik heb tijd. Intussen weet ik de weg een beetje. Ik ben op 21 maart op trip gegaan in bali voor 5 dagen. Het was een geweldige trip, ik ben eerst naar Medewi gegaan, dat was gedeeltelijk ook voor een reden, omdat 22 maart was er nyepi day in bali of terwijl silence day. Op die dag moet iederen op bali binnen blijven vanwege hun geloof, ze denken namelijk dat je boze geesten op land komen en het eiland rond dwalen, en als ze zien dat er niemand op het eiland is gaan ze weer terug ( waar ze ook vandaan mogen komen ). Maar in Medewi mag je gewoon naar buiten omdat dat dorpje is moslim en die hebben geen nyepi day. Dus ik kon die dag gewoon op straat lopen, dat kan je dan ook letterlijk doen omdat er is geen verkeer op straat, waar het anders hardstikke druk is. Ik heb daar 2 nachten verbleven bij locals, omdat ik zocht voor een verblijf en vanwege die dag was alles dus al vol. Een boel mensen van Kuta gaan namelijk ook naar Medewi. En zo kwam ik aan de praat met een kerel die een huis had, en er waren daar nog meer mensen die ook niks konden vinden, uiteindelijk sliepen we met 10 mensen in huis. Daar moesten we wat voor betalen maar daar zat ook barbeque en alles bij inbegrepen. We hebben dan ook 2 dagen gefeest zoals iedereen op die dagen. Er waren ook leuke golven daar, en dat kwam allemaal heel leuk uit. De dag voor nyepi day houden ze overal optochten, en onderweg naar Medewi kwam ik er een paar tegen. Ze dragen dan allemaal traditionele kleding, en op hun schouders dragen ze een papiermache beeld, in de gekste vormen en maten, maar ze leken allemaal op monsters. Na 2 dagen ben ik weer op pad gegaan naar het noorden om te duiken. Onderweg ben ik nog wel gestopt voor watervallen. Het was een klein dorpje en ik vroeg daar aan iemand de weg naar de watervallen, zegt die man tegen mij, volg mij maar. Ik ben hem gevolgt, het was maar een korte weg, en ik kwam bij zijn huis uit. En ik kreeg thee van hem en fruit en van alles. Ik trok veel aandacht daar omdat het was toch een klein dorpje en ze zien daar niet veel lange blanke reuzen. Na een tijdje zegt eddie we wachten op mijn oom en dan gaan we met z’n alle naar de waterval. Zodra zijn oom er was zijn we op 2 scooters met ons 4en naar de watervallen gegaan. Het was echt een hele mooie waterval, en onderweg door het bos wat fruit geplukt. Eenmaal terug beid eddie mij nog eens thee en lunch aan, ik nam het eerst niet aan omdat ik wilde niet in de weg staan, maar stond erop dat ik bleef eten. En na lunch zijn we nog eens naar een andere waterval geweest. Dat was de mooieste waterval die ik ooit gezien heb, het leuk wel een scene uit de film avatar, met hangende bomen en kleurvollen planten, en er waren geen toeristen, we waren helemaal alleen. Het was heel indruk wekkend. Ik moest die dag nog een boel rijden, al bood eddie mij ook een slaapplek bij hem aan. Maar ik moest echt gaan. Tot slot kreeg ik van hem nog een ketting met een soort van muntje eraan, het was voor geluk zei hij. Ik heb hem en zijn familie maar voor 6 uur ontmoet, maar het voelde bijna als mijn eige familie. Heel behulp zaam zijn indonesieers. Toen ben ik als een gek naar het noorden gereden, het werd namelijk al bijna donker. Ik ben in een een plaatsje Pemuteran gebleve, ook weer voor 2 nachten. Ik heb daar alleen maar gedoken 2 keer. Maar het duiken was zo mooi, niet heel veel vissen, maar het koraal was zo mooi, alle kleuren en maten. Het dorpje was wel de dure kant van bali. Na de 2de nacht in pemuteran ben ik vroeg opgestaan om dolfijnen te gaan kijken, maar die boten om naar de dolfijnen te gaan vertrekken al om 5.30 in de morge en ik moet een uur rijden om daar te komen. Dus dat was wel een vroege morgen, maar de dolfijnen waren echt echt leuk om te zien, ze kwamen dichtbij de boot. En ik zag een baby dolfijntje springen naast zijn moeder. Er waren denk ik wel 15 bootjes met 3 mensen per boot. Ik ben snel gaan rijden weer, ik had een hoop te doen. Na de dolfijnen ben ik naar de Gitgit watervallen geweest, was ook weer heel mooi maar meer toeristis. Ik ben daar ook maar even gebleven. Er lag ook een tempel aan de route. Die was ook weer heel toeristis. Over het algemeen had ik toch de toeristen een beetje kunnen ontwijken maar ik kwam ze nu allemaal tegelijk tegen. Het was zeker een mooie tempel, maar ik vond de vogels die ze daar hadden wat leuker. Ik heb er ook een dot foto’s van genomen. Toen snel door naar het volgende, wat een botanische tuin was, meer een botanische park had ik gezeg, ik dacht ik loop het wel, bleek het gewoon kilometers lang te zijn, ik was versleten aan het einde. Ik had er jammer genoeg niet echt van kunnen genieten omdat ik had die dag te veel haast. Ik had graag even gaan zitten, of zelf even een tukkie in het gras gedaan, maar ik had geen tijd. Ik moet nog een boel rijden en het werd weer donker. Mijn laatste bestemming die dag was Ubud. Een hele leuke rustige town. Ik ben er maar 1 nacht verbleven. Ik heb de volgende dag ook een boel gedaan. Ik begon met raften, ik had nog nooit geraft , en nou moet ik zeggen dat dit raften stelde niet veel voor, als vond ik de omgeving gewoon heel mooi, dat raften had wat heftiger gemogen. Maar zeker gelachen erbij. En na het raften heb ik een monkey tempel/bos bezocht. Dat was wel meer mijn ding, een beetje apen kijken, het zijn net mensen. En als je niet uitkeek sprongen ze zo op je rug. Het park kon je binnen 20 min door wandelen, ik ben er geloof ik een uur gebleven, en heb heel heel veel foto’s genomen. Dat was alweer het einde van die dag, ik wilde nog langer in Ubud blijven maar het was duur zat allemaal. Dus ben ik die avond weer naar Canggu gereden. Ik heb al een paar keer masage genomen, echt heel goedkoop. Op een dag nam ik masage na mijn trip, en ik kwam terug en ik ga liggen en ik val meteen in slaap, maar met dat ik wakker word heb ik toch zwarr koorts en een zere buik. Ik ben toen ook voor 2 dagen best ziek geweest. Het was wel rot omdat ik moet het hostel verlaten omdat mijn tijd erop zat, en ik wilde duiken in Amed, maar gelukkig werd ik net beter en kon ik gewoon gaan duiken in amed, bij het schipwrak.
04 April 2012 - 07:38
Maria:
Blij dat je weer ben opgeknapt. Het is echt super om je verhaal op bali te lezen . Ik denk ook gelijk weer terug aan de vriendelijke en lieve mensen daar. en dan dat fruit. Heb je mangis op?
en die monsters dat zijn de goden en demonen.
Leuk dat je ook in Ahmed bent geweest. daar hebben wij ook onze voetstapjes gezet.
ik ga zo weer terug aan de studie heb vanavond, morgen en volgende week tentamens. gewone leven hier gaat ook door.
04 April 2012 - 07:59
Teele:
Ha Jors, dat klinkt allemaal weer super! Wat maak jij mooie dingen mee, en het is duidelijk dat je weet wat genieten is. Maar dat kunnen we hier ook hoor, bijvoorbeeld van mijn 50-ste verjaardag volgende week....., daar kijk ik echt naar uit ;-)
Drink je een biertje mee? -
04 April 2012 - 19:01
Tante Tine:
Ha lieve neef,
Eindelijk weer een beetje puf om je te schrijven! We hebben wel je reisverslagen steeds gelezen!
Heerlijk, al die verhalen over Bali. Lijkt me prachtig! Geniet er lekker van!
Liefs, Tante Tine -
06 April 2012 - 06:21
Opa:
Hee Bob Sjors
Ik lees dat je het wel goed naar je zin heb daar maar je nederlands schrijf / typewerk wordt wel knap
minder meer oefenen zou ik zeggen.
op de zaak gaat het knap minder maar dat had je misschien al gehoord
er zijn er al inmiddels 17 ontslagen 1 met de vut en 1 heeft zelf ontslag genomen
en de vooruitzichten zijn nog niet om naar huis te schrijven.
heb inmiddels mijn diploma voor voorman en uitvoerder gehaald
wanneer is het de bedoeling dat je weer terugkeerd naar nederland of heb je het zo naar je zin
dat je daar voor altijd blijft in die oekoeboeroe landen
nou ja veel plezier verder en ik zie je volgende verhaal wel weer verschijnen
gr. Opa -
07 April 2012 - 18:38
Amy:
Leuk om weer wat te horen van je! Geniet ervan en vooral; surfse! ;) xxx